kennelskybar

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010

Regler, lagar och rekommendationer för uppfödare.

Av Hanne Winninge - 24 oktober 2010 06:26

Den senaste tiden har jag hamnat i en hel del diskussioner och samtal gällande frågan om regler för uppfödare. Å ena sidan har diskussionerna handlat om VILKA regler, lagar och rekommendationer som styr uppfödarens vardag, å andra sidan har det handlat om VARFÖR det finns så mycket regler, lagar och rekommendationer som styr uppfödarens vardag.


Jag tänkte att jag skulle teckna ned lite grann om begreppen allra först:


Lagar: Lagar är tvingande regler som beslutsfattarna i Sveriges riksdag efter fasta rutiner fått gällande i Sverige. Dessa lagar kan man i väldigt liten utsträckning påverka ens innan de lagstiftats (även om SKK som sagt är en stor och viktig remissinstans) och efter att en lag antagits, så är det i det närmaste omöjligt att förändra den. För hunduppfödare finns de lagar vi har att rätta oss efter, då det gäller just avelsarbetet, tävling och djurskydd under djurskyddslagarna (läs mer här) Djurskyddslagen kompletteras av de förordningar som EU satt upp och tillsammans utgör dessa det juridiska skyddet för djur i Sverige.


Regler: Regler är till skillnad från lagar inte tvingande. Det betyder att brott mot regler inte är juridiskt straffbara om dessa rgeler inte är direkt länkade till en lagtolkning eller praxis, men själva regeln är då bara et förtydligat tillämpande av lagen. För hunduppfödare är det SKK som satt upp grundregler som varje medlem åtar sig att följa. Att bryta mot SKK:s regler kan däremot ge anledning till disciplinära åtgärder INOM organisationen, men SKK i sig är ingen kontrollenhet för lagbrott inom svensk djurskyddslagstiftning. Att känna till och vara insatt i de regler som styr verksamheten inom SKK är oerhört viktigt för uppfödarna. (Läs mer här)


Rekommendationer: Rekommendationer är en mjukare form av regelverk. Dessa rekommendationer återfinns ofta i rasklubbar och deras RAS som första steg i ett åtgärdsprogram. En rekommendation innebär inte att man fattat ett slutgiultigt beslut som ovillkorligen ska följas. Det är därför olyckligt att många rasklubbar använder sig av ordet rekommendation som ett styrbegrepp, man borde alltså istället tala om "krav" eller "regler, om avsikten är att styra uppfödarnas arbete.


Som ni alla ser så är det en diger samling förordningar, lagar, regler, krav och rekommendationer som styr uppfödarnas arbete. Jag kan därför tycka att det är mycket synd när rasklubbar väljer att skapa fler regler, ställa större krav och t.o.m gå till SKK för att kräva skärpningar av regler på olika plan.


Att föda upp hundar får alla som inte innehar djurförbud göra. Det är inget som vi kan styra på annat sätt. Vill man föda upp renrasiga hundar, så måste man vara med i SKK och följa SKK:s grundregler samt de föreskrifter som finns fastslagna i desa grundregler, därefter är det egentligen fri väg för alla former av uppfödning. Det innebär att den enskilda uppfödaren faktiskt har rätt att använda samma hane till ALLA sina tikar, eller att en uppfödare struntar i att meritera sina hundar, en uppfödare får specialinrikta sig på att bara föda upp bruna labradorer, rubycavalierer eller leverprickiga dalmatiners.


Jag personligen tror inte på att sätta upp en massa tvingande krav, regler eller rekommendationer. Jag tror på att varje uppfödare ska förses med information, möjlighet till information och därefter ges fria tyglar att utveckla sin uppfödning. Jag tror att man genom kunskap, erfarenhet och öppenhet når långt mycket längre än genom att sätta upp snävare och snävare regler, ställa högre och högre krav eftersom detta snabbt binder ris åt egen rygg.


Att en ras snabbt ökar i poularitet innebär givetvis att det snabbt kommer en mängd nya uppfödare. Dessa uppfödare behöver kanske mer stöd, hjälp och support än de som har stor erfarenhet sedan tidigare, men de kommer också med nya tankar, nya infallsvinklar och de föryngrar ofta uppfödarkåren. I takt med att rasens popularitet stabiliseras eller kanske t.o., dalar så kommer vissa uppfödare att falla från naturligt. Alla männsikor uppskattar inte osålda valpar, kissiga valptidningar, besök av valpköpare, kejsansnittskostnade, skrikiga morgnar och söndertuggade lister och då kanske man nöjer sig med  en valpkull. Att vi ska sätta upp tvingande regler för att hindra eller styra dessa människor är bara befängt - tycker jag. Risken är bara att man väljer att stå utanför SKK, rasklubb och våra klubbar i övrigt för att föda upp oregistrerade hundar, som man ändock säger är renrasiga.


Öppna upp din rasklubb för alla medlemmar: oavsett om de är nya uppfödare, valpköpare eller bara nyfikna. Ge de nya uppfödarna de verktyg de behöver och ha lite tillit! 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanne Winninge - 7 februari 2013 06:02

När man som uppfödare planerar en kull så är ju huvudsyftet att man ska få valpar, men bakom valet av vilken hane och vilken tik som ska användas är lite mer utförligt än att man bara väljer på slump. Jag tänkte jag skulle berätta lite grann om hur j...

Av Hanne Winninge - 28 januari 2013 06:33

Det börjar ju som bekant arta sig till valptider här hemma i huset på landet. Ayla har nu gått 4 veckor och Jenny som är hennes fodervärd rapporterar flitigt att man ser en liten putmage och att hon inte riktigt ännu vågar säga säkert att hon är dräk...

Av Hanne Winninge - 24 januari 2013 14:24

Det var länge sedan jag skrev i bloggen , det ska medges men jag hoppas i alla fall att den långa skrivkrampen lagt sig och att jag kan fylla bloggen med blandade inlägg igen.     Kloka Ayla som valp   Vi kan väl börja med det allra roliga...

Av Hanne Winninge - 16 maj 2012 05:57

  Bacon är en värdsvan resenär, vi har rest många mil ihop och jag har en stor trygghet i hennes mentalitet och hennes stora personliga trygghet. Hon bryr sig föga om ifall resan går via 20 timmar i bil till England och Cruft's eller via 3 timmars...

Av Hanne Winninge - 15 maj 2012 06:04

Vi var i Tyskland i helgen, jag och underbara lilla B. Givetvis var det show som stod på schemat och den här gången på Westfalenhallen i Dortmund. Westfalenhallen ligger mitt inne i Dortmund och har den stoooora fotbollstadion Signal Iduna Park som g...

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kennelskybar med Blogkeen
Följ kennelskybar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se