kennelskybar

Alla inlägg under december 2010

Av Hanne Winninge - 3 december 2010 07:06

Jag håller ju på med texterna till min nya hemsida. Jag vill så gärna formulera mina mål med uppfödningen. Det stora problemet är att sammanfatta sina tankar med två så helt olika raser och ändå är det ju precis det som är hela tanken. Jag vill inte skriva floskler om mentalt sunda, frisk och exteriört rastypiska hundar. Det låter klyschigt och förmedlar inte heller den energi och den passion jag känner för min uppfödargärning.


  


Hur kan man ens få med alla de timmar av letande, forskande, samtal, inläsning på olika ämnen i ett par rader om engagemang? Hur kan några ord beskriva tankarna som virvlat genom huvudet under hundpromenader, släktmiddagar, långa heta duschar eller stilla morgnar vid datorn för att planera sitt kommande avelsarbete? På vilket sätt kan jag skriva ner den frustration som finns uppbyggd inom en uppfödare när saker inte utfaller som man önskat, med uteblivna parningar, tråkiga dräktigheter, sjuka valpar eller ledsna valpköpare?

Jag vill ju förmedla den där energin, den där passionen, de där insikterna och det stora alltid spirande hoppet om att NU, ja NU sitter det där: kunskaperna, möjligheterna och utfallet i en och samma valpkull?!


  


Strategierna är enklare, handlingsplanen talar sitt tydliga språk. Det är handfast: hälsotester, mentalbeskrivningar, exteriörbeskrivningar, utvärderingar. Inavelsgrader, farfarsdiagramsanalyser, RAS, rasstandarder, redovisade provresultat. Öppenhet, tydlighet och konkreta gränsdragningar. Men det blir torrt och mästrande, det visar inte på det jag vill. Det visar inte på ett brett intresse, ett djupt engagemang och syftet att förvalta och göra gott för rasen.


Det är svårt att visa mätbar passion.  Jag kan bara konstatera just detta.

ANNONS
Av Hanne Winninge - 1 december 2010 07:09

På jobbet är det bråda dagar just nu. Hundar och katter ska bli julfina i himlande mängd. Många av våra kunder är också renodlade kloklippskunder som faktiskt kommer in för att slippa bråket om klorna hemma.


Många av dessa skäms. De har hört att kloklippning ska vara så enkelt, att man ska kunna göra det själv, att man BORDE göra det själv. Skuldfällan är enorm och med svettiga handflator, darrande händer och oroligt sinne ger man sig sedan i kast med uppgiften. Fullständig katastrof väntar. Hunden vill inte, den stretar och drar och rycker som om man hotade att slita ut klorna istället för att klippa dem. Matte/Husse försöker förtvivlat lugna hunden och dessutom vill man måtta lite lagom med klotången. PANG! Man klippte i pulpan och blodet tränger fram, ångesten är plötsligt så tjock att man kan ta i den. Hunden får panik och skriker och kastar sig iväg, i ren reaktion på Matte/Husses underliga ångestbeteende. Kloklippning är förstadiet till döden, hunden är tvärsäker! Nästa gång är hunden på G redan från början. Ibland tar man då in förstärkning och man är 3 personer som ska klippa klorna på den stackars skräckslagna hunden. Tacka fasen för att det dröjer mellan gångerna då!


Nej, ta hjälp av folk som inte tycker det är otäckt att klippa klor utan som ser det som en högst vardaglig rutin. Vi har så många hundar som glatt svansar in för kel, bus och godis och innan dess är det det där med kloklippningen som en liten bisak. Jag tänker främst på stora rottis Frida som innan dess alltid blivit sövd för att få klorna klippta efter att veterinär och 5 djursjukvårdare lagt sig på henne. Hon står stadigt på alla fyra tassarna och låter oss hantera henne med samma lugn som hon bemöter världen med i övrigt. Klorna klipps och Frida vet att om man är rottis hos oss så vankas extra stora godsaker. En gång i månaden är hon vår gäst och nu kan Husse lugnt slappna av och stå bredvid. Tänk om han kommit från start?!


Lilla pinschermixen Stella är full av energi och hatar med passion att man tar i hennes tassar. Matte finner det hela obehagligt så hon sitter snällt i vänthallen och låter oss få klippa Stellas klor. Stella är en liten klipsk hund så hon vet att utnyttja varje svaghet till att fly, därför sitter hon i Annas famn medan jag klipper klorna. Olika hundar kräver olika strategier, men att det går att klippa utan panik, bråk och utbrott är verkligen en viktig del av det hela.


Så snälla du! Döm inte de människor som inte kan klippa klorna på sin hund, hjälp dem hitta någon som kan hjälpa dem. Är du en av dem som skäms för de långa klorna, som drar dig för att klippa dem eller som helt enkelt bara tycker det är svårt och bökigt? Gå till ett hundtrim och låt oss hjälpa dig rätt i din kloklippningsstrategi. 50 kr i månaden, det låter väl som ett fyndpris för bra relation, god hantering, korta klor och det bästa av allt: sinnesfrid för både dig och hunden?!!

ANNONS

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kennelskybar med Blogkeen
Följ kennelskybar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se