kennelskybar

Alla inlägg under april 2011

Av Hanne Winninge - 16 april 2011 19:13

Lilla fröken Vit fortsätter charma även domarna. Den här gången fick hon dessutom glänsa med norska brorsan Oskar (MoonMadness), tillsammans blev de Bästa syskonpar med 5 par anmälda (såväl standard som mini i alla åldrar). Lilla Vit charmade till sig Best in Showrosetten på Skånebullen under domare Mike Thompson.  Med en fantastisk kritik och många lovord är vi stolta över att ha vår vita sessa. Bacon tjurade envist, trots att jag både lät henne ringträna och delta i Barn med Hund med Ruben. Adam höll fanan högt med Yihoo.


Tack alla för gratulationer. Här kommer bildbevisen.


       

ANNONS
Av Hanne Winninge - 13 april 2011 06:59

Jag har klottrat på det här ett tag, både rent fysiskt på mitt anteckningsblock som jag har för idéer, hundnamn, PR-tankar, bra sajter att besöka och annat smått och gott. Men jag har också min egna privata tankezon i huvudet där jag bearbetar saker mer än bara antecknar dem. Låt oss se om jag kan förmedla inte bara det som står på blocket utan också det som är lite mer färdigprocessat så att säga.


Jag ska försöka bemöta testet så som det står skrivet och inte i akademisk ordning med syfte, källgranskning, metod, mål etc.


1. Valptestet ska göras då valpen är 7 veckor för vid 8 veckor är de för känsliga. Här bara drog jag i handbromsen direkt. Om testet inte är lämpligt för 8 veckors valpar varför skulle jag då utstätta mina 7 veckors valpar för det? Nog för att de finns olika perioder i hundens mentala utveckling, men inte med en skillnad på 1 vecka. Det är just den här tidsaspekten som är en av de enklare sakerna att hänga upp sig på. För nog kan vi alla enas om att det är en väsentlig skillnad på valpar av olika raser? Mina bedlingtonvalpar öppnar sällan ögonen före 19-20:e dygnet, mina labbar gör det vid 10-12. Mina bedlingtonvalpar går inte ordentligt förrän vid 6 veckor, mina labbevalpar rymmer ur lådan vid 3 veckor. Bedlingtonvalpar äter inte mat ordentligt med god aptit förrän de är bortåt 5 veckor och man introducerar dem ofta med köttfärs i handen. Labbevalpar svälter till döds enligt egen utsago från allra senast 3:e veckan och här får man helt enkelt bara sätta ner fatet och vips är det slut. Nu har jag radat upp skillnader i mina två raser. Kanske har du en ras som har andra egenheter som märks tydligt? För mig är skillnaderna mer rasspecifika än individbaserade. Inte ens den senaste blygaste labbeviolen är så sen som den framåt tidigutvecklade bedlingtonvalpen. Simple as that! Kan man då ha ett test som ligger låst vid 7:e levnadsveckan som verkligen passar alla raser/alla valpar? Svaret är förstås ett nej!


2. Testet ska utföras av en för valparna okänd människa för att minska felmarginalerna. Jag förstår tanken bakom, jag förstår att man inte ska se saker som man vill se hos den egna favoriten och rata den minst tilltalande valpen på fel man egentligen inte ser. Det jag däremot inte ser förklarat är att man alltså måste ha en människa som är van vid rasen och som träffat 7-veckors valpar av rasen många gånger innan. För fullt allvarligt om jag skulle be Christina med kuvasz, Anna med kineser, Ulrika med bedlingtons, Tina med staffar, Anna-Greta med rottisar och Birgitta med labbar att testa mina 7-veckors bedlingtons så kan jag garantera att deras egna erfarenheter skulle spela stor roll i hur de klottrade ner siffrorna och inte bara det: det skulle också påverka hanteringen av valpen i sig. Anna är antagligen den enda som skulle tycka att bedlingtonvalparna var tuffa och framåt, Ulrika är den enda i samlingen som skulle kunna särskilja individerna på ett för rasen adekvat vis. Ni andra skulle dö av tristess, hantera dem som små sköra liljor eller annat. Detta trots att ni samtliga är erfarna uppfödare/hundägare/tränare. Jag är alltså skeptisk till att man överhuvudtaget kan finna personer som på ett bra sätt kan utvärdera valpar efter ett test. Kanske, kanske skulle det kunna vara så att det därför är så gedigna utbildningar för att bli MH-beskrivare? *raljerar* Kanske skulle det kanske också vara så att det är därför vi inte beskriver hundar yngre än 12 månader? Tolkningsföreträdet för rasförståelsen måste få finnas hos små valpar!!


3. Kontakttagande. Ja du, om man med det här testet vill se just kontaktagande så kan jag inte riktigt förstå de olika siffrorna och deras förklarande test. Är bita i händerna en grad av kontakttagande? Okej, vi skippar att tolka de dassiga formuleringarna och funderar bara på hur testet är beskrivet. Ska människan sitta ner, ska man vara passiv under hälsandet eller besvara kontaktbeteendet? Är det tänkt att valpen ska ha varit ensam i rummet länge innan man går in? Och jag kan väl säga det att även de mest reserverade hundraserna ändå har  kontaktbeteende som 7-veckors valpar. Allra särskilt de kanske? De valparna pysslar man extra med, låter fler folk hälsa på, hanterar mer etc, eftersom man vet att det kan bli ett problem senare.  Vad är din erfarenhet av din ras, är det en reserverad ras som redan som 7-veckors valp avvisar kontakt?


4. Tillgänglighet. Så var vi ute i tassemarkerna med formuleringarna igen, särskilt om man lägger till syftet: Grad av social självständighet eller beroende. Sedan när har tillgänglighet med social självständighet eller beroende att göra??? Och varför lägger man dessa två i en testsituation som snarare ska beskriva nyfikenhet, social kontakt och hanteringsförmåga. Jag har även här svårt med "rutorna". Det ger väldigt märkliga tolkningar av valpens beteende. En valp som inte vill komma utan istället hoppar på väggarna för att komma tillbaka till syskonen är alltså en 6:a, medan en valp som är i busmode och som kastar sig fram för lek och bus är en 1:a? Okej, jag ska låta det vara osagt, men vad har det med tillgänglighet att göra?


Jag msåte rusa till jobbet, vill ni veta mer om mina tankar så skriv gärna det, annars sitter jag ju här och analyserar/tråkar ihjäl mina läsare. Då får jag skriva det själv som en artikel till HS istället.


Undertiden kan ni ju läsa tolkningsschemat och facit på testen här: http://www.reldaz.se/valptest.htm

ANNONS
Av Hanne Winninge - 13 april 2011 05:51

Nu i helgen är det Skånebullen. En härlig familjedag för alla med bulle, såväl standard som mini. Vi ska grilla, umgås, visa lilla Yihoo för domare Mike Thompson(knl Sagacious) och titta på alla tokroliga bullar. Platsen är Hässleholmsgården, så bara 10 mil är ju toppnära.


Helgen efter det är det påsk för vanliga människor, för bullefrälsta är det CETS (Central European Trophy Show) och självklart ska jag och randiga bullan dit. Brorsan Axel ska ockås dit. Han är visserligen stor som ett hus, men de är så lika att jag ibland undrar om man kan dra ett kalkerpapper emellan dem, fast Axel är förstås en manlig man, men ni hajar?


Titta här: (sorry Malin, men han var för snygg för att inte bli stulen. Jag anger dig som fotograf som kompensation)

 


  Och så syster...


 

 


Det blir första gången på egna ben. Nanny och roadtrippolaren Anna ska få vårvalpar på kennel Amazing Friend's. Vi håller tummarna att Elmo får bli en klok sprallmorfar och att Puffa bär på 8 viltfärgade puffhanar till Anna. *flinar ondskefullt* För om man sviker sina plikter som chaufförsunderhållare och Baconnanny då förtjänar man ingen brun puffhane eller brunspottad nakentik. DET vill både Bacon och jag klargöra å det tydligaste.


 Nu morgonpromenad! *dottern har alltså vaknat*

Av Hanne Winninge - 12 april 2011 06:50

Jag hade ju för avsikt att skriva en riktig långkörare om valptester, men det var 20 grader varmt här igår och jag var ledig. SÅ jag ägnade hela dagen åt att vara ute med hundarna, sedan besökta jag Birgitta på kennel Meadowlark och tittade på hennes fina valpar och härliga arbetande jaktlabbar och jaktspaniels. Dessutom hörde jag minsann att det ska vankas borderterrier i huset också.


Och vad fanns mer om inte alldeles nya färska små lamm (Gutefår!)? Skamligt söta och helt fantastiskt roliga att titta på. Tack Birgitta för en trevlig ledig eftermiuddag, när vi får chansen att göra om det vete bövelen!


  Bilden snattade jag från fina http://www.ebbarp.se/ En jättefin hemsida

om livet på en lantgård med djur och natur. Rekommenderas!


Men jag hann kika lite extra på Hayley och väga henne dessutom. 24, 6 kilo väger den trinda madamen nu, mot sina vanliga 21. Minns ni i julas när hon var så sjuk? Då var hon nere på 17 kilo. Hon ser fin ut med sin badbollsmage och vaggar fram i sin egen gravidstil.


Igår hade jag samtal från en kvinna som ville vara fodervärd åt en av valparna. När jag frågade vad hon hade att erbjuda en hund från mig berättade om sin livssituation med tre småbarn på landet och att hon var ledig året ut. När jag frågade om hon gillade att träna hund, svarade hon enkelt: Vi går massor!  Ridå...

Jag förklarade för henne att en jaktlabbe nog inte var rasen för henne eftersom de kräver såväl mental träning som fysisk motion. Hon blev inte så glad.


För mig som uppfödare är det väldigt konstigt att en människa som inte träffat mig/mina hundar bara helt så där bara vill inleda en så krävande relation som fodervärd/uppfödare. Är det en billig/gratis hund man är ute efter då, eller vad är det jag missar? Den här tjejen var inte elak, dum, ond eller säkert inte ens en hopplös hundägare: men hon var en ointressant fodervärd till en jaktlabbetik. Då finner jag det bäst att bara säga det direkt: du ska nog inte ha rasen och jag kommer inte sätta en jaktlabbevalp hos dig (vare sig på foder eller efter köp).

Av Hanne Winninge - 10 april 2011 21:02

Blir så ledsen när man ser sådant här hända.


Aftonbladet skriver om det stackars kreaturet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12856247.ab


Varför tror folk alltid att vanvård är att slå sin hund eller att stänga in den i en mörk lada typ? Vanvård ser ut på så många olika sätt. *sorgsen*

Av Hanne Winninge - 10 april 2011 16:43

Jag är ju en aktiv nätmänniska och det är intressant att agera med andra människor via forum, chat och bloggar. Ibland dyker det upp ämnen som känns mer intressanta och som väcker spännande frågeställningar. Jag har en sådan "grubbla"-sak på hjärnan nu.


 

Det gäller det här valptestet som publicerades på hundsport.se


http://www.hundsport.se/redaktionellt/valptest_mapp/valptest_formular.pdf


Jag är inte särdeles förtjust i test som inte har klara syften eller som lämnar människor utan den formella kompetensen eller utbildningen till att sammanställa och tolka resultatet. Felmarginalerna blir stora, saker hamnar skevt och ibland bli allt bara tokknasigt. Jag förstår att många nya uppfödare är angelägna om att göra rätt, att vara seriösa och i sitt letande efter bra verktyg så tar man helt enkelt det man kommer över. Om man då är ny är det så klart vidunderligt skönt att ha ett TEST! att luta sig mot. Ett test som dessutom presenterats på hundsport.se och alltså kan tolkas som sanktionerat, stött och efterfrågat av SKK-organisationen.


Jag ska låta dig läsa det här testet i lugn och ro och få grubbla lite i lugn och ro, innan jag imorgon ska delge dig mina tankar. Jag har stolpar till det inlägget på mitt anteckningsblock här bredvid min dator. Men jag vill inte skriva folk på näsan, så läs själv innan jag staplar mina åsikter.

Av Hanne Winninge - 10 april 2011 16:34

Jag fick ett trevligt mail från Hayleys syster Tammie. Matte berättar att träningen gåpr framåt och att Tammie sköter sig fint. Bäst av allt var nästan de fina kort jag fick med. Klok blick på denna svarta syster. Och Susanne???? Jag letar ju faktiskt efter en fin fodervärd....*harklar mig*


 

Av Hanne Winninge - 10 april 2011 10:29

Hayley är en frodig tjej, det är iasf vad jag tycker då jag tittar på henne. Idag tog jag fram måttbandet igen. Det är 6 veckor sedan hon träffade Jack första gången. Idag mäter hon 73 cm, det är plus 5 cm på en vecka. Stadig uppgång sålunda. Goda nyheter för en uppfödare.


En snabb jämförelse: Space var 74 cm då hon fick 6 valpar, men det var hennes fjärde kull.  Från 6:e veckan till 9:e veckan brukar Space explodera. Hon var 92 cm då hon fick Hayley och hennes syskon. Nåja, vi får helt enkelt vänta ytterligare 3 veckor och se vad som döljer sig.

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kennelskybar med Blogkeen
Följ kennelskybar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se