kennelskybar

Direktlänk till inlägg 30 juni 2010

Att äga en avelshane?

Av Hanne Winninge - 30 juni 2010 06:15

Jag har också varit ny och grön och drömt stora drömmar om avel och stjärnstatus. Jag har också sett min egen hane som ett riktigt praktexemplar som självklart borde få bli pappa till ett helt gäng kluriga avkommor. Det var förvisso mer än 20 år sedan nu, men jag minns fortfarande den entusiastiska känslan.


De här tankebanorna dyker säkert upp både här och var, i alla olika raser och i alla olika djurarter vi människor avlar på. Det är bra med driv och det är bra med vilja, så jag vill absolut inte hålla någon tillbaka bara för att deras dröm är ny eller stor. Men nog finns det väl ändå vissa saker som vi som hållit på ett tag kan delge våra hanhundsägande rasfränder? Jag satte ihop en lista med alla de downsides som det faktiskt finns med att hålla en avelshane. Har du fler saker du anser behöver stå med? Let me know och jag ska snabbt infoga dem.


  


1.) Hanen ska förstås vara av intressant stam och med ypperlig exteriör samt rastypiskt temperament. Svårare än vad man kan tro, eftersom de linjer man själv gillar kanske inte uppskattas av alla. Lika som att de linjer man är välbekant med kanske redan har sin kvot fylld med intressanta avelshanar. Exteriören är en tuff bit att uppfylla. Det finns säkerligen en hel del hanar därute med både ck och cert som aldrig kommer att få kullar efter sig.


2.) Du behöver se till att din hane är up-to-date med alla hälsotest. Det innebär alltså t.ex ögonlysning, hjärtundersökningar, BAER-tester, PLL-test, patellaundersökning, hd/ad-röntgen, DNA-test och kanske KCS-tester. Vissa test ska göras en gång, medan andra görs årligen. Hanar som faller genom på dessa test blir helt oanvändbara och då har man lagt stor möda och massa pengar på att faktiskt göra testerna. Utmärkt för rasen, men lite tungt för den egna plånboken.


3.) Meritering. Visserligen är många raser kanske mest uppskattade som sällskaps- och utställningshundar, men för att lyckas som utställningshund krävs en massa anmälningsavgifter, resekostnader, kostnader för trimmer/pälsvårdspreparat, övernattningar etc. Min egen resa till World Dog Show landade på stadiga 6000 kr och då sov vi i bilen med tält... Kanske vill du se till att din hane dessutom kanske är mentalbeskriven? Eller har provat agility, lydnad eller rallylydnad? Viltspår, bruks eller kanske flera av ovanstående sporter? Mer pengar....


4.) Hanen ska vara i toppform för att kunna para de tikar han får på besök. Det kräver att han ska vara pigg, frisk och välmusklad i alla lägen. Han ska dessutom veta hur man gör. Det är faktiskt inte riktigt så enkelt som man tror.


5.) Tikbesöken sker sällan tisdagkväll kl. 18-20 utan allt som oftast på mosters 70-års kalas, juldagen eller en helg man vikt till semester på Gotland. Då ska din hund vara redo och du ska vara beredd på att husera en löptik mitt i julbestyren. Har du plats och möjlighet att ta dig an någon annans hund i ett par dagar? Har du möjlighet att dela på kärleksparet och är du insatt i vad det innebär att ha en höglöpande flicka hemma hos din annars rumsrena hane? Killar som har töser på besök få ofta lust att lyfta på benet både här och var, dessutom så sker kanske parningen i din säng/soffa. Det blir en del kladd och söl som ska tas om hand.


6.) Efterspelet innebär att din hane nu vet vad han ska göra med flickor. Många gånger gör det grabbarna lite extra stöddiga och definitivt mer könsmedvetna. Grannens tik kanske lockar extra mycket och vips är han på eget friarstråt. Innekissandet är hanhundens sätt att markera sitt revir och det är inte säkert att han upphör med denna ovana bara för att hans fästmö åkt hem. Detta ofog vill de gärna ta med sig på nya ställen, såsom mormors sommarstuga, svärmors nya husbil eller varför inte chefens skrivbord?


7.) Ansvarsfrågan. Det är inte sällan som hanhunden skälls för alla de defekter som möjligen kan uppstå hos valparna. Såväl andra uppfödare som tikägaren kan plötsligt komma med frågor om härstamning, hälsotillstånd och annat som de förväntar sig svar på. Du bör också räkna med att du som ny hanhundsägare har extra ögon på dig.


  


Vill Du trots alla detta satsa på att ha en avelshane, så är mitt råd att hitta en kunnig och erfaren mentor som tycker om din hane och som kan hjälpa dig promota honom rätt. Stort lycka till!!!

 
 
Crissi

Crissi

30 juni 2010 10:47

Hejsan!
Tack för din kommentar!
Jag missunnar inte på något vis de som vunnit en WW-titel. Jag har bara inte förstått grejen med världsutställningen.
Jag förstår att det är fler som anmäler och fler som reser dit. Dels för att det är ett stort evenemang, kanske det största i hundvärlden, men också för att man kan vinna titlar, som ju alltid är eftertraktade.
Men rent teoretiskt så skulle det kunna vara en väldigt liten utställning, med få anmälningar, och då mindre konkurrens.
Världsutställningen borde väl ses som hundutställningarnas VM, och det finns väl inget annat VM som man bara kan åka på sådär utan att kvala? Kanske borde det krävas något för att få delta för att höja värdet på titeln ÄNNU mer?
Eller ska man kunna åka på ett tillfälle och ha en bra dag? Det blev en domare som gillar just min typ och just då har min hund sin fulla päls och bra dagsform?
Det är bara funderingar och som sagt, de som vinner en WW-titel ska vara jättestolta över den! Jag skulle gärna vilja ha en, det är inte det jag menar! ;)

http://lurvtussarna.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanne Winninge - 7 februari 2013 06:02

När man som uppfödare planerar en kull så är ju huvudsyftet att man ska få valpar, men bakom valet av vilken hane och vilken tik som ska användas är lite mer utförligt än att man bara väljer på slump. Jag tänkte jag skulle berätta lite grann om hur j...

Av Hanne Winninge - 28 januari 2013 06:33

Det börjar ju som bekant arta sig till valptider här hemma i huset på landet. Ayla har nu gått 4 veckor och Jenny som är hennes fodervärd rapporterar flitigt att man ser en liten putmage och att hon inte riktigt ännu vågar säga säkert att hon är dräk...

Av Hanne Winninge - 24 januari 2013 14:24

Det var länge sedan jag skrev i bloggen , det ska medges men jag hoppas i alla fall att den långa skrivkrampen lagt sig och att jag kan fylla bloggen med blandade inlägg igen.     Kloka Ayla som valp   Vi kan väl börja med det allra roliga...

Av Hanne Winninge - 16 maj 2012 05:57

  Bacon är en värdsvan resenär, vi har rest många mil ihop och jag har en stor trygghet i hennes mentalitet och hennes stora personliga trygghet. Hon bryr sig föga om ifall resan går via 20 timmar i bil till England och Cruft's eller via 3 timmars...

Av Hanne Winninge - 15 maj 2012 06:04

Vi var i Tyskland i helgen, jag och underbara lilla B. Givetvis var det show som stod på schemat och den här gången på Westfalenhallen i Dortmund. Westfalenhallen ligger mitt inne i Dortmund och har den stoooora fotbollstadion Signal Iduna Park som g...

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards