kennelskybar

Direktlänk till inlägg 28 mars 2011

När veterinärer blir genetiker/uppfödare...inte alltid särskilt lyckat!

Av Hanne Winninge - 28 mars 2011 07:23

PLL(Primär linsluxation) har jag redan skrivit tusentals rader om, men jag måste nog ändå fortsätta ett tag till. Kort resumé för nytillkomna läsare: PLL är en sjukdom som finns på ett stort antal terrierraser, men också på tibetansk terrier, chinese crested och lancashire heeler. I korthet betyder det att trådarna som linsen i ögat hålls på plats med tillbakabildas eller går sönder. Då trillar linsen ur läge, antingen utåt eller inåt. Det ger förstås total blindhet och är mycket smärtsamt för hunden. Hundar som drabbas av detta avlivas ofta direkt då första ögats lins luxerar, men det finns operationer att göra samt att man kan behandla med ögondroppar. Emellertid är sjukdomen ett stort gissel för de raser som drabbas. Nuförtiden finns ett DNA-test, hunden kan vara anlagsfri, bärare eller genetiskt sjuk. Tyvärr finns det enligt OFA och AHT som utför testen en felmarginal som innebär att även vissa bärarhundar kan utveckla sjukdomen. Man anger procentsatsen till mellan 5-20%. Hur vanligt detta är vet man inte än och det är väl därför man satt en så konstigt bred procentsats som felmarginal.


Nåväl på minibull har PLL verkligen utgjort en av de stora avelshindren och rädslan för PLL har gjort urvalet kämpigt att plocka ur. Med dna-testet framstod saker plötsligt som oändligt mycket ljusare. Man kunde helt enkelt i det närmaste minimera risken för att få sjuka hundar. Lycka! Lycka! Lycka!


Så resonerar bullevärlden fortfarande och tur är väl det med nästan hälften av alla minis som bärare! Bärare som äntligen kan användas med en genetiskt frihund och bara ge 50% bärare i nästa generation. Inavelsdepressionen känns plötsligt inte monstruöst stor. *pustar ut*


I chinese crested världen däremot så är hysterin fortfarande lika stor. Folk avlivar carriervalpar, kastrerar carrierhanar, omplacerar carriertikar och reducerar priset på carriervalpar. Carrier är lika med livslång paria i stil med epilepsi, PRA eller annat. *upprörd* Nu hör ju till saken att CCD också har en alldeles egen form av retiopati som tydligen är förvirrande lik PRA och en av hundvärldens stora inom ögon (leg. vet K. Narfström) har gjort en stor, otroligt omfattande analys av denna sjukdomen. Nya riktlinjer har gått till veterinärerna som ögonlyser och vi får väl se om denna form av retinopati så sakteliga får ett eget namn. Ett kanonjobb av henne och crestednetwortk som står bakom. Hon redovisade projektet i Kumla i höstas. Så långt är allt bra OM hon nu bara hållit sig till sin bit: nämligen att prata om ögonsjukdomar pp kines och alldeles särskilt den nya diagnosen. Så gjorde hon inte, istället gick hon ut med sin egen åsikt att man inte borde avla på PLL-carriers.


Vid en direkt fråga via mail om hur hon ser på avel med carriers så svarar hon så här:


"Hej X! Jag anser att man inte ska avla på säkra anlagsbärare för linsluxation (säkra anlagsbärare är ju de som testats som sådana samt hundar som är föräldrar eller avkomma till "sjuka", där linsluxation konstaterats).
Många hälsningar,Kristina "


Ibland önskar jag att folk hade vett att inte uttala sig i frågor där de inte alls verkar kunna förutspå resultatet av sina uttalanden. "Om en SÅ duktig veterinär som Narfström säger att man inte ska avla på carriers, då vågar inte jag använda min carrier", snacket rusar i uppfödarleden och vips! Vi har förlorat 50% av avelsmaterialet inom mini och mer än 20% på kineserna.


Bra jobbbat K.N Bra jobbat!


Hoppas att hon å det snaraste kan gå ut med ett förtydligande innan skadan är ännu större. Var inte genetiker, råd inte uppfödare OM du inte verkligen förstår hela problematiken och inser vilken snöboll du sätter i rullning!


Jag vet efter att ha pratat med GENETIKERN Nicolette Salmon-Hillbertz att den enda vägen att gå är att ALLTID fortsätta använda carriers, du förlorar hela den genetiska variationen i ett nafs om du ska utesluta carriers. Vad hamnar du då i? Ur askan i elden blir alltsom oftast resultatet.


Gå till K.N om du vill ha en diagnos på din hunds ögon, diskutera i timmar om hur utvecklingen ser ut bland ögonbottnar på olika raser, men vill du veta något om genetik bör du kanske konsultera en genetiker? Jag pratar inte utbyggnad med målaren, trots att han är en jävligt duktig målare, för han bygger ju inte hus: han målar dem!!!!

 
ANNONS
 
Anna

Anna

28 mars 2011 08:35

Upprörd är ett alldeles för milt ord.
Men med såå många kineser som det föds idag måste det ju vara sååå lätt att endast använda de bästa hundarna. Hundar som är lagom stora, lagom håriga, har rätt pälskvalitet, en bra hud, alla tänder, ett utmärkt temperament, är UA på alla hälsotester, i vars stam det inte finns en enda hund med hälsoproblem, inte har för hög inavelsgrad osv...
När ska folk inse att många individer inte betyder en stor genetisk avelsbas!?

/ En inte så lite upprörd Anna

http://www.amazingfriends.biz

 
Liz Åkerblom

Liz Åkerblom

2 april 2011 12:04

Hej!
Känner att jag måste förtydliga lite. Ställer man en fråga till en Veterinär så måste Veterinären svara utifrån sin profession, annars blir det fel. Jag var på mötet i Kumla och hörde frågan samt Prof. Kristina Narfströms svar där hon betonade att utifrån sin profession som veterinär så kan hon inte svara ja på frågan om att man ska använda bärarna i avel. Du skriver: "Jag pratar inte utbyggnad med målaren, trots att han är en jävligt duktig målare, för han bygger ju inte hus: han målar dem!!!!" Men jag skulle istället säga att det gör jag gärna om jag vill ha hans åsikt för att veta i förväg att han kan utföra sin profession på ett korrekt sätt när de andra hantverkarna gjort färdigt sin del. Jag menar i klartext att för min del är det viktigt med alla bitarna i avel. Jag vill gärna få ta del av genetikerns, veterinärens, CCC, SKK, och ev andra specialisters kunnande i frågan för att få en helhetsbild. Vad det gäller PLL och att använda bärare i avel eller inte tycker jag är rasklubbens ansvar att ta reda på med hjälp av relevanta specialister i ämnet, och SKK, och sen ge föreskrifter och rekommendationer till alla berörda uppfödare och hundägare i rasen.

Den specifika formen av Retinopati som finns på CCD har ett namn som presenterades i september på mötet i Kumla, den heter Pigmentös ChorioRetinopati (PCR)

Önskar dig och de dina en underbar dag/Liz Åkerblom

http://www.tolliz.dinstudio.se

Hanne Winninge

3 april 2011 09:39

På vilket sätt skulle uppfödarnas användning av PLL-carriers påverka KN:s arbete alls? Givetvis är alla bitarna viktiga, men personliga helt ovetenskapliga åsikter platsar inte om man dessutom uttalar sig som veterinär. Vi har redan från början känt till att carriers kan utveckla sjukdomen, så det är ju inget nytt. Det är ju precis därför som vi bl.a bara kan para carriers med clear.

Sedan vill jag egentligen bara klargöra att det inte var hennes resonemang i Kumla jag bloggade om utan ett direkt mailsvar i frågan.

Tack för upplysningen om sjukdomsnamnet, jag ska försöka lära mig även den diagnosen.

 
Liz Åkerblom

Liz Åkerblom

3 april 2011 10:55

Hej Igen

Varför fråga en veterinär om man inte vill höra veterinärens åsikt? Fråga då en genetiker direkt istället. Det jag menar är att en veterinär kan inte svara på ett annolunda sätt utifrån sin etik som veterinär. Sen har vi på CCD en enormt liten genpol i botten trots de höga registreingssiffrorna under de senaste åren, så det mest troliga är att vi inte kan avvara våra carriers, men det är rasklubbens arbete att ta tag i och konsultera relevanta experter för att sedan kunna ge korrekta rekommendationer till uppfödare och hundägare.

Såg att du väntade labbevalpar, önskar dig varmt lycka till.

Ha en underbar söndag/MVH Liz Åkerblom

http://www.tolliz.dinstudio.se

Hanne Winninge

3 april 2011 11:07

Nu Liz är det ju EXAKT det jag vänder mig mot! Att man som uppfödare går till veterinären för avelshygieniska råd då det gäller genetik och inte faktisk sjukdom. Det är ju det som så många av kinesuppfödarna gör. De pratar med sin lilla veterinär eller med någon uppfödarkollega, istället för att prata med en genetiker, avelsrådet eller andra ställen som faktiskt besitter den kunskapen man letar efter. Med mitt blogginlägg vill jag visa på det orimliga i att använda ögonveterinärers åsikter som kungsord i en fråga där de inte har kompetens. Jag anser inte att forskningsprojektet var dåligt, att KN är en usel veterinär eller att man inte får fråga. Men så länge som folk inte inser att man måste fråga på rätt sätt till rätt person för att få ett svar som är användbart i sin avelsplanering, då måste jag helt enkelt vända mig emot att man uttalar sig som veterinär, läkare, målare, elektriker, hundfrisör eller kleptoman....

CCD har ingen liten genpool, försöker du köra i mig det som har en ras som minatyrbullterrier eller bedlington??? Ni har inte en proportionellt stor avelsbas i förhållande till era registreringssiffror men särskilt liten är den inte. Att avvara carriers är lika destruktivt långsiktigt sett iaf, oavsett avelsbasens storlek.

Tack för välgångsönskningar och en trevlig dag till dig med!

 
Hanna

Hanna

12 april 2011 11:21

Nej jag gillar inte heller den tanken. Obehagligt och oetiskt så det förslår.

http://elektriker-ystad.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanne Winninge - 7 februari 2013 06:02

När man som uppfödare planerar en kull så är ju huvudsyftet att man ska få valpar, men bakom valet av vilken hane och vilken tik som ska användas är lite mer utförligt än att man bara väljer på slump. Jag tänkte jag skulle berätta lite grann om hur j...

Av Hanne Winninge - 28 januari 2013 06:33

Det börjar ju som bekant arta sig till valptider här hemma i huset på landet. Ayla har nu gått 4 veckor och Jenny som är hennes fodervärd rapporterar flitigt att man ser en liten putmage och att hon inte riktigt ännu vågar säga säkert att hon är dräk...

Av Hanne Winninge - 24 januari 2013 14:24

Det var länge sedan jag skrev i bloggen , det ska medges men jag hoppas i alla fall att den långa skrivkrampen lagt sig och att jag kan fylla bloggen med blandade inlägg igen.     Kloka Ayla som valp   Vi kan väl börja med det allra roliga...

Av Hanne Winninge - 16 maj 2012 05:57

  Bacon är en värdsvan resenär, vi har rest många mil ihop och jag har en stor trygghet i hennes mentalitet och hennes stora personliga trygghet. Hon bryr sig föga om ifall resan går via 20 timmar i bil till England och Cruft's eller via 3 timmars...

Av Hanne Winninge - 15 maj 2012 06:04

Vi var i Tyskland i helgen, jag och underbara lilla B. Givetvis var det show som stod på schemat och den här gången på Westfalenhallen i Dortmund. Westfalenhallen ligger mitt inne i Dortmund och har den stoooora fotbollstadion Signal Iduna Park som g...

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kennelskybar med Blogkeen
Följ kennelskybar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se