kennelskybar

Alla inlägg under augusti 2010

Av Hanne Winninge - 8 augusti 2010 22:13

Det blir ett väldigt väldigt kort blogginlägg idag. Vi kom just hem från årets Open Show i Vilsta.


Bacon är verkligen den allra finaste gullan - tja iaf nästan. Hon blev på sin första utställning i vuxenklassen placerad som Bästa tik 2:a och fick dessutom utmärkelsen för Vackraste huvud! Min älskade gulla skötte sig perfekt.


Jag blev invald i SvBtK:s styrelse som suppleant och kan inleda arbetet där under hösten.


Imorgon får ni höra mer om Anna, Elmo, Bacon och mina bravader i Eskilstuna. Nu sova!

ANNONS
Av Hanne Winninge - 6 augusti 2010 09:00

Jag som numera försöker lära mig en ny värld - fylld av underbara minigullor, kan ju fortfarande ta med mig en hel del av de tankar och kunskaper jag har om avel, populationsgenetik och uppfödning. Det hela gör kanske saker enklare på pappret men desto svårare att omsätta i praktiken.


Miniatyrbullterriern är en liten ras. Inte till sätt, själ eller utseende utan sett till populationen, alltså antalet hundar. Tyvärr är världspopulationen även den begränsad, vilket gör urvalet än mindre. Tack och lov har vi i Sverige, och ett par andra länder, möjlighet att använda oss av interbreedparningar. Det betyder alltså att man parar en minityrbullterrier med en standard bullterrier. Alla avkommor räknas som miniatyrbullterrier. Det man tjänar på det är förutom den uppenbara vinsten av nya gener också ofta en typförbättring, även om nackdelen kanske kan vara att du i första generationen kan få individer som är större än vad man egentligen önskar för en miniatyr. Jag kan leva med den negativa posten. Bacon är efter en mamma som är interbreed. Det betyder att Bacon i sin stamtavla har 25% standard bullterrier.


  

Titta på skillnaden!Tyvärr så faller många även i minivärlden för frestelsen att förbättra exteriör, typ och sundhet utan att helt tänka på att man snävar in på avelsbas och att inavelsökningen drastisk ökar. Visst är det bra med en sund, snygg hund, inte tu tal om annat. Och visst är det kanon att så många uppfödare vill jobba just mot detta. Problemet är bara att det lätt ger matadoravelseffekt på de uppskattade hanar som ger snygga, sunda valpar. Att överanvända dessa ger en helt ny problematik att ta hand om. Alla halvsyskon, kusiner och nära släktingar gör det fortsätta avelsarbetet extremt mycket svårare.


Så egentligen är det inte alltid så att populationen i en ras är liten. Det kan finnas en stor mängd individer, men deras nära släktskap gör att avelsbasen blir snäv. Hos miniatyrerna finns det förvisso ett bra samarbete över gränserna, om man ser till de nordiska länderna. Vissa uppfödare har också ett stort nätverk över hela världen, men kostnaderna skenar ju fort iväg. Det kan tyckas innovativt, ambitiöst och seriöst att åka utomlands och para sin tik. Men med en så här liten population får man se hela världen som sin population, inte bara sitt eget land. Med labradorer kan jag inom en 10 mils radie hitta åtminstone 10 trevliga, sunda, välmeriterade, obesläktade hundar att använda på min gula hund. Med Bacon måste jag se betydligt längre. Jag hittar i dagsläget inte en enda hund i Sverige, Finland, Norge eller Danmark som skulle kunna fungera för henne. Inte för att det inte finns snygga, trevliga, sunda och välmeriterade hanar här, utan för att de redan är nära besläktade, är högt belastade i avkommemängd eller helt enkelt bygger på linjer som jag själv inte är så tilltalad av.


Jag menar inte att förringa andra uppfödares gärningar eller skriva folk på näsan i vad de borde göra, men för mig är det så mycket som ska passa in för att jag ska välja att göra en kombination. Kanske är det därför jag tycker det är så spännande att få satsa på en ras som just har den här problematiken? En problematik som kräver mer och som är en större utmaning för varje enskild uppfödare.


Jag ser fram mot att få scanna världen på hanar jag gillar och jag hoppas att när den dagen kommer du lilla Gullan ska få bli mamma att den där hanen uppenbarat sig. Och visst vore det trevligt om han fanns i Europa, men jag måste våga bredda mitt sökande. DET i sig kräver ett kontaktnät utanför mina vanliga vägar. Tänk vad mycket roligt folk jag ska lära känna!ANNONS
Av Hanne Winninge - 5 augusti 2010 10:08

Bacon är åter sitt vanliga sprudlande, skällande, fisande, grymtande, lekfulla och alldeles tokunderbara sig själv igen. Räkningen slutade på 6900 kronor, vilken tur att man har sina hundar försäkrade och vilken tur att det fanns veterinärer som kunde hjälap och den största turen av allt: BACON ÄR FRISK IGEN!


Vilsta sportfält kommer invaderas av massa tokgalna bullor från fredag och framåt och det känns jättehärligt att få åka dit med sin egna bulla. Förra året var det kanon och verkligen ett bra avstamp inför mitt bullköp.


Jag kan rekommendera det varmt. Att åka på rasspecial för de raser man gillar. Det ger en utmärkt uppfattning om hur rasen är i det stora hela och man lär sig otroligt mycket på att granska exteriör, exteriör och exteriör.


Här ska bänkas vid ringside!


Jag hoppas också att medlemmarna i SvBtK vill ge mig förtroendet att sitta i deras styrelse kommande arbetsår. Det är en annan fin språngbräda in i en ras och ger massor. Fler borde engagera sig föreningsmässigt tycker jag!

Av Hanne Winninge - 3 augusti 2010 09:05

Hemma från veterinären. Allt såg bra ut och eftersom Bacon blivit så mycket piggare så snabbt, så behöver inga mediciner sättas in. Veterinär Therese rekommenderade ytterligare ett bad imorgon för att sanera Bacons hud från giftet från Scalibor-halsbandet.


Jag är så sprudlande glad att min älskade Gulla är pigg igen!


Nu ska vi ut med segelbåten!

Av Hanne Winninge - 3 augusti 2010 07:14

Vi har sovit hela natten, som de små prinsessor vi givetvis är. Bacon mestadels  på rygg. Dumtrattar var ett otroligt dumt påfund, konstaterade Bacon vid 3-tiden och gjorde ett mer konkret försök att befria sig från denna yttersta av tarvligheter. Det resulterade i ett fint näsblod hos mig. Trattar är hårda, mattar är mjuka - ny slogan för hundägare!


Nåväl, hon verkar otroligt mycket piggare. Det var fantastiskt att få hämta henne igår. Glad som en lärka och nästan lika vild som vanligt. Iaf de första 5 minutrarna. Nog är hon medtagen fortfarande, men ändock en liten Gulla med fart i, bara inte 200 knyck!


Nu ska hon in till Djursjukhuset igen och så får vi se. Fantastiskt att man kan bli så mycket piggare av lite vätska och ett kurbad. Inga mediciner insatta ännu, och eftersom ultraljudet visade en frisk livmoder så kan vi kanske hoppas på att vi inte ska behöva några heller?


Jag återkommer och tack alla för kommentarer och välgångsönskningar, det var riktigt jobbigt där ett tag!

Av Hanne Winninge - 2 augusti 2010 20:47

Min lilla Gulla fattas mig så gräsligt mycket. Jag tycker inte om när hon inte är hos mig...än mindre om hon är sjuk på kuppen. Men snart snart snart så är hon hos mig igen. Jag ska tillbringa hela kvällen med min älskade Gulla!


*fånig Hanne*

Av Hanne Winninge - 2 augusti 2010 18:41

Jag har ÄNTLIGEN fått prata med veterinär Therese, som tagit hand om Bacon under dagen. Bacon är fortfarande inte kry. Hon är trött, huttrar och vill inte mycket. De har kollat hjärta och temp hela dagen, men det har inte visat något alls.


Blodstatusen var bra, inga förhöjda vita blodkroppar eller något annat konstigt alls. Röntgen visade ju som jag tidigare berättade ev. en ngt förstorad livmoder.


Vi bestämde att Bacon som ligger på vätskedropp skulle få ett rejält kurbad hos dem för att ta bort så mycket effekt som möjligt av fästinghalsbandet. Sedan ska hon få värmedyna och de ska sätta in antibiotika och antiinflammatorisk medicin för att åtminstone kunna hjälpa henne något.


I dagsläget vet vi alltså inget mer alls. Veterinären misstänker reaktion på fästinghalsband eller endomastit, möjligen borrelia eller ehrlicchia. Blodprov skickade även på det.


Kl. 21.30 ska jag få hämta hem henne för nattpermission, eftersom Växjö Djursjukhus inte har nattvak. Sedan får vi se hur natten blir, om och hur hon ska tillbaka för mer analyser eller mediciner.


Jag vill bara ha hem min Älskade Gulla!

Av Hanne Winninge - 2 augusti 2010 14:27

Bacon har varit slö här ett par dagar och jag beställde tid för henne hos vår veterinär. Klockan 17 ikväll skulle vi varit där. Imorse kollapsade hon totalt här hemma. Hon skakade, kunde inte stå på benen, krökte ryggen som en räka och var helt ur slag. Akuttid hos stora Djursjukhuset. På vägen in blir hon allt sämre och pendlar mellan helt utslagen och orolig.


Veterinär Anna tog emot och tog full blodstatus, röntgen på buk och thorax samt satte kanyl. Bacon är nu inlagd och vi får vänta på svar. Röntgen visade inget alarmerande, möjligen en något förstorad livmoder. Jag håller tummarna för att Växjös enda veterinär med ultraljudskompetens Annika Israelsson ska kunna kika på henne i eftermiddag.


Det otäcka är att det nu är 2 dygn sedan jag satte på henne fästinghalsband. Det åkte förstås av imorse, men hennes totalkrasch känns ju som att det tyder på förgiftning. Jag är inte veterinär, men efter att ha plöjt mig genom Internet så ser man ju en tydlig trend i läskiga biverkningar av Scalibor. Men vad skulle man göra. Bacon hade 30 fästingar efter en promenad på härliga Tärnö.


Håll nu tummarna för att veterinären kan ge svar i eftermiddag, test är tagna för fästingsjukdom också!

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kennelskybar med Blogkeen
Följ kennelskybar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se